NUTRILETT OCH VÄLLING ÄR SAMMA SAK!


Artikeln är från netdoktor idag:
"Var tionde barn lider av övervikt
Två procent av de svenska barnen är feta. Det framgår av en ny undersökning som forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg gjort, som handlar livsstilsrelaterade ohälsa bland barn i Europa. Undersökningen omfattar 1 800 barn mellan två och nio år i kommunerna Alingsås, Partille och Mölndal, och resultat visar att omkring elva procent av de svenska barnen är överviktiga men endast två procent är direkt feta. Totalt omfattar studien 15 000 barn i europeiska länder och enligt Gabriele Eiban, forskare i epidemiologi vid Sahlgrenska Akademin är barnfetma relativt ovanligt i Sverige jämfört med andra europeiska länder. Men en del av fynden kring de svenska barnen oroar forskarna. Till exempel äter bara omkring hälften av barnen färska grönsaker varje dag, mindre än var fjärde barn äter kokta grönsaker varje dag. Och barn mellan två till fyra år äter i snitt lika mycket godis och kakor som fem år äldre barn. Tanken med projektet är att ge en vetenskaplig grund för europeiska riktlinjer och rekommendationer när det gäller kost och fysisk aktivitet, men även i etiska frågor och beteendefrågor. "

Är inte det här hemskt? Stackars stackars barn!

Hur tänker man som förälder när man låter sin 2åring äta godis? Inte ger sitt barn grönsaker?
Okej, deras barn lever ofta på välling(som innehåller en massa vitaminer och mineraler mm och då tror dom att dom inte behöver tänka på barnets näringsintag, men det är HELT FEL! Dom flästa vuxna tror nog inte att det är bra för kroppen att leva på endast t ex nutrilett i flera år, men det är samma sak som välling!

Det är konstgjorda näringsämnen som kan vara utvunna ur en massa konstiga saker(t ex djurben eller inälvor)!

Min son äter inte välling och inte heller burkmat, och det är det många som tycker är jättekonstigt, men när jag förklarar att min son äter HEMLAGAD, NÄRINGSRIK MAT(inga halvfabrikat) så slutar dom flesta skaka på huvudet. Jag är självklart jättenoga med att han får i sig c-vitamin i form av frukt efter varje måltid (det är viktigt för att kunna ta upp järnet i maten) och dessutom innehåller frukt och grönsaker viktiga ANTIOXIDANTER (motverkar Cancer) som välling saknar.

Och nu kanske en del av er tänker; hon ger inte sitt barn välling?! Han måste vara underviktig! :O
Nej, han är snarare mullig och det tycker jag att man ska vara när man är 1,5år :)

Ang. godis; DET ÄR LIVSFARLIGT FÖR BARN! Det innehåller en massa läskiga färgämnen(som ger labbråttor cancer, är förbjudna i många länder och kan ge allergiska reaktioner som tex utslag astmaanfall mm)

Om man nu känner att man vill ge sitt barn godis på helgerna, vad ska man göra då? 
Man kan baka en fruktsmulpaj(nyttigt och gott), ge sitt barn mörk choklad(antioxidantrikt) eller göra en fräsch fruktsallad.
En del tänker nog: Mörk choklad? barn gillar inte det!
Min son älskar mörk choklad, för hans smaklökar är inte förstörda av färgämnen, aromämnen och för mycket socker!

Hoppas jag har fått nån att tänka till! Det är aldrig för sent att ändra vanor, men för era barns skull gör det så fort som möjligt!
färgämnen, gelatin(svin, konstgjorda aromämnen mmgott och nyttigt!
Vad väljer du?

Kommentarer
Postat av: Elin

Vad är det för fel med att ge sitt barn lite godis på lördagarna?

2009-04-20 @ 18:46:33
Postat av: Anonym

nutrilett är fullt av aspartam, lever själv på det men tycker egentligen att det är så bra

2009-04-21 @ 10:49:59
Postat av: Anonym

haha, INTE är så bra, menade jag (haha)

2009-04-21 @ 10:51:08
Postat av: Maja.

håller helt och hållet med, allt för många har tappat kollen när det gäller allt som har med mat och näring att göra. varför inte välja det nyttiga alternativet? och som du säger, barns smaklökar har inte hunnit bli förstörda när de är så små, dock så kan en del ha svårt med beska saker eftersom deras smaklökar är så mycket skarpare än våra äldre smaklökar. Bara att se till att de vänjer sig med det nyttiga valet i ung ålder:)

2009-04-21 @ 10:58:46
URL: http://mcaria.blogg.se/
Postat av: Tess

Håller mej dig till 100%. När jag är på mc ibland brukar jag se mammor och pappor som köper hamburgare och pommes till sitt två åriga barn! Helt sjukt enlig mig.

2009-04-25 @ 01:06:44
URL: http://maneskiold.bloggspace.se
Postat av: tess

kul att höra någon förälder som tänker långsiktigt! du borde vara stolt över dig själv du verkar vara en bra mamma tycker jag =)

2009-04-25 @ 18:42:10
URL: http://miniminiliten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0